In The Meantime

Dietetyka

Take care of your brain!

Jest takie powiedzenie "jesteś tym, co jesz". I rzeczywiście to prawda, bo to co jemy ma niesamowity wpływ na nasze samopoczucie, obecny i przyszły stan zdrowia, a także zdolność do walki z chorobami. Zbliża się początek roku szkolnego, do akademickiego również mamy bliżej niż dalej. I pewnie znowu wszyscy sobie obiecują "od tego roku, na prawdę porządnie wezmę się za naukę!". Kto się z tego wywiązuje..?;) Właśnie - nieliczni. W związku z tym, idąc na przeciw Waszym (i moim też :D) pragnieniom, przedstawię kilka małych rad, jak wspomóc nasz móżdżek w wytężonej pracy przyswajania wiedzy. Tak by nauka była miła, przyjemna i przede wszystkim krótka i efektywna.

Mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu elementów, ale najważniejsze z nich to tlen i energia, którą czerpie z glukozy. O ile tego pierwszego dostarczamy raczej bezwarunkowo i mamy go pod dostatkiem, drugi jest pobierany w większości z pożywieniem. Teraz rozumiecie, dlaczego dieta ma tutaj tak istotne znaczenie.

Dlaczego słodycze są złym wyborem?

Wszyscy wiemy, że słodycze pomimo tego, że są bardzo smaczne i nie możemy się im oprzeć, dla naszego organizmu robią niewiele dobrego, poza dostarczaniem endorfin - hormonów szczęścia (rolę tę przypisuje się głównie czekoladzie). Zawierają bezwartościowe, puste kalorie, psują nam ząbki, a jedzone w nadmiarze powodują przyrost masy ciała. Naszemu mózgowi również nie służą. Zawarte są w nich cukry proste, gwarantują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i zastrzyk energii dla mózgu, który jednak bardzo szybko spada. Takie wahania poziomu glukozy doprowadzają do osłabienia koncentracji i uczucia zmęczenia i senności, co zdecydowanie nie sprzyja nauce. Wybierajmy więc węglowodany złożone, które znajdują się w takich produktach, jak: pieczywo pełnoziarniste, makarony, ryż,  płatki owsiane, kasze i suche nasiona roślin strączkowych. Oprócz cennych składników mineralnych i witamin - jak np. witamina B6, która pomaga naszemu mózgowi - syntezuje neuroprzekaźniki służące do wymiany informacji między komórkami nerwowymi, pozwalają na stopniowe uwalnianie się glukozy, co powoduje, że mózg ma zapewniony stały dostęp energii do efektywnej i długotrwałej pracy. Jeśli już nie możemy wytrzymać, sięgnijmy po gorzką czekoladę, paseczek dziennie nie zaszkodzi, a dostarczy sporo magnezu i oczywiście endorfinek ;)

http://data.whicdn.com/images/70459005/large.jpgŻeby olej był w głowie..

Trzeba dostarczyć mózgowi odpowiednich tłuszczy. Dobrych tłuszczy. Najzdrowsze dla mózgu są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Te pierwsze są szczególnie ważne, ponieważ biorą udział w budowie otoczek mielinowych, których rolą jest osłanianie i ochrona mechaniczna włókien nerwowych, a także zapewniają szybkie przewodzenie impulsów nerwowych – sprawniej się uczymy.  Ich źródło to ryby morskie: tuńczyk, makrela, łosoś, szprotka, dorsz, śledź, sardynki, owoce morza. Omega-6 znajdziemy głównie w olejach: słonecznikowym, z pestek winogron, rzepakowym, oliwie z oliwek.

Gdy już jesteśmy przy tłuszczach nie sposób nie wspomnieć o orzechach i nasionach. Włoskie, laskowe, arachidowe, migdały - obojętne. Wszystkie zrobią nam dobrze. Oprócz wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniają się one między innymi do produkcji kwasu DHA, będącego elementem budulcowym mózgu. Poza tym zawierają kwas foliowy, który  poprawia pamięć i koncentrację.

http://data.whicdn.com/images/75161034/large.jpg

Lecytyna!

Jest bardzo, bardzo ważna. Stanowi budulec błon komórek mózgowych i włókien nerwowych.  Przenosi impulsy nerwowe i przede wszystkim polepsza pamięć. Jej źródła: żółtko jaja, soja, rzepak, orzeszki ziemne, kiełki pszenicy.

Pamiętaj o wodzie!

Bardzo duża część mózgu składa się z wody, tak więc od niej zależy szybkość przewodzenia impulsów nerwowych, czyli szybkość myślenia. Zbyt niski poziom wody w organizmie powoduje spadek ciśnienia krwi, a to niedotlenienie komórek mózgowych. Z kolei niedotlenienie mózgu sprawia, że odczuwamy zmęczenie i ospałość. Wypijaj ok. 2,5 l płynów dziennie (woda mineralna, soki warzywne i owocowe, herbata, kompot).

Najważniejsze.. ŚNIADANIE

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który decyduje o tym, jak będzie w kolejnych godzinach funkcjonował Twój mózg. Przeprowadzono badania, które udowodniły, że osoby pomijające śniadanie, miały w ciągu dnia obniżoną zdolność zapamiętywania, koncentracji, szybko odczuwały zmęczenie.

I ostatnia złota zasada..

Ostatni posiłek jedz najpóźniej 2 godziny przed snem! Ważne jest, aby w nocy Twój organizm był odciążony od procesu trawienia, ponieważ w tym czasie energia do tego potrzeba powinna być spożytkowana na tzw. konsolidację procesów pamięciowych. Informacje wprowadzone do mózgu w nocy są kodowane i zapamiętywane, więc bardzo ważne jest,  aby Twój sen był niezakłócony.

To jedynie namiastka tego, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta poprawiająca funkcjonowanie mózgu :) I tak wyszło tego całkiem sporo o_O Dbajcie o Wasze móżdżki!

http://data.whicdn.com/images/46429383/563612_179303255544634_1561693280_n_large.jpg

Follow my blog!